Historie Pakhuys

Onze sociëteit is gevestigd in een gemeentelijk monument in het hart van Winterswijk, de voormalige meubelzaak van J.C. Freriks aan de Bossesteeg 14. Gebouwd begin jaren dertig is het gebouw een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een meubeltoonzaal met woonhuis, werkplaats en magazijnen uit het begin van de vorige eeuw. Eind 18e eeuw verdichtte de bebouwing in het centrum van Winterswijk, met name door de toegenomen economische activiteit door spoorwegen en textiel. Het welvaren van het dorp werd tot uitdrukking gebracht in de architectuur van de panden rondom de, in 1926 vergrote, Markt. Er kwamen grotere warenhuizen, die in plattegrond, indeling en architectuur waren afgestemd op de wensen van het moderne, winkelend publiek.

Meubelzaak Freriks is begin jaren 80 gesloten. Hierna bevonden zich een Grieks restaurant, een bruin café en een kinderopvang in het pand. De laatste jaren verviel het pand snel door leegstand. In 2010 werd het door de gemeente Winterswijk tot gemeentelijk monument verklaard.

De oprichters zijn: Harry Oening, Danny Bussman, Francoise en Jeroen van der Schee, John van Duren, Osman Abbadi, Benno Markslag, Carli Hesselink, Theresia Moester en André van Nijkerken.

Inmiddels zijn de toonzalen en magazijn verbouwd tot moderne appartementen. De sociëteit is gevestigd in het voormalige woonhuis aan de Notaristuin en de voormalige werkplaats (het Pakhuys).